13 Mayıs 2025 Salı

Sahte Güneş Gözlüğü Alarmı! Gözlerinizi Koruyun

Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Yabaş Kızıloğlu, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalara dikkat çekti. Sahte güneş gözlüklerinin göz sağlığı üzerindeki ciddi risklerine vurgu yaparak, tüketicileri bilinçli seçimler yapmaya çağırdı.

Sahte Gözlük Tehlikesi: CE Belgesi ve UV Koruması Şart!

Doç. Dr. Kızıloğlu, gözlük seçiminde ilk dikkat edilmesi gerekenin, gözlüğün belirli standartlara uygun olarak üretilmiş olması olduğunu belirtti. "Gözlüğün üzerinde, güvenlik ve kalite standartlarına sahip olduğunu gösteren CE belgesi gibi ibareler ve sertifikalar bulunmalıdır" uyarısında bulundu. Ultraviyole (UV) ışınlarının blokajının önemine değinen Kızıloğlu, "Işınları yüzde 100 bloke ettiğini gösteren 'UV 400' ibaresi olması gerekiyor" dedi.

Sahte güneş gözlüklerinin sadece renkli camlardan ibaret olduğunu ve herhangi bir koruma sağlamadığını vurgulayan Kızıloğlu, UV ışınlarının kısa ve uzun vadede göze olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Bu etkiler şöyle sıralanabilir:

  • Katarakt: Uzun vadede göz merceğinde katarakt oluşumuna neden olabilir.
  • Retina Hasarı: UVA ışınları retinaya ulaşarak, ışığı algılayan retina tabakasında hasara yol açabilir.
  • Göz Yorgunluğu ve Baş Ağrısı: Kalitesiz camlar nedeniyle bulanık görme, yetersiz kontrast ve optik bozulmalar yaşanabilir. Bu durum baş ağrısı, göz yorgunluğu ve hatta psikolojik strese neden olabilir.

Kızıloğlu, sahte gözlük kullanımının yaşam kalitesini düşürdüğünü ve göz sağlığına ciddi zararlar verdiğini vurguladı.

Çocuklarda Sahte Gözlük Kullanımı: Gelişim İçin Risk

Özellikle çocuklarda sahte güneş gözlüğü kullanımının, görme gelişimlerini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Kızıloğlu, "Dikkat eksikliği gibi problemlere sebep olabilir. Özellikle buna dikkat etmemiz lazım. Onlara güvenilir optik mağazalarından ve gerekli sertifikalara sahip gözlükleri kullandırmalıyız" ifadelerini kullandı.

Yüksek enerjili UV ışınlarının UVA, UVB ve UVC olarak üçe ayrıldığını belirten Kızıloğlu, UVC ışınlarının ozon tabakası tarafından bloke edildiğini, ancak UVB ve UVA ışınlarının göz çevresinde tümörlere, kanserlere, katarakt ve retina hasarına neden olabileceğini söyledi. Bu nedenle, UVA ve UVB'yi yüzde 100 bloke eden ve bunu UV400 veya CE ile belgeleyen gözlüklerin seçilmesi gerektiğini vurguladı.

Polarize camların yansımaları süzdüğünü ve özellikle uzun yol şoförlerinde veya denizden yansıyan ışınları süzdüğü için balıkçılarda daha iyi bir görme sağladığını dile getirdi.

Gözlüğün sahte olup olmadığını anlamak için bazı yöntemler olduğunu anlatan Kızıloğlu, şunları kaydetti:

Çerçeve kalitesinden anlaşılabilir. Hafif kırılgan gözlüklerin sahte gözlük olma şansı yüksek. Onun dışında iki cam arasında renk tonu farkı varsa, gözlüğü gözüne takıp denediğinde bulanık gösteriyorsa, yansımalı gösteriyorsa, bunlar aslında işaretleri ama en önemlisi sertifika, başka türlü kesin olarak anlaşılamaz.

Cam renginin UV korumasıyla ilişkisi olmadığını ve güneş gözlüğünün nerede kullanılacağına göre çeşitli renklerin tercih edilebileceğini aktaran Kızıloğlu, "Araba kullananlarda daha çok gri, yeşil veya kahverengi öneriyoruz. Trafik ışıklarında bozulma ve renk değişikliği olmadan görmemizi sağlıyor. Kayak yapanlar için ise mavi ışığı iyi süzen amber rengi tercih edilebilir" diye konuştu.

Gözlük camının siyah gibi koyu bir renk olmasının UV'den koruduğunu göstermediğini aktaran Kızıloğlu, eğer sahte koyu renk bir güneş gözlüğü takılırsa koyu rengin göz bebeklerinin büyümesine sebep olabileceğini ve böylece zararlı ışınların göze daha fazla geleceğini sözlerine ekledi.

Göz Sağlığınızı Riske Atmayın

Sahte güneş gözlükleri, göz sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Uzmanların uyarılarını dikkate alarak, CE belgesi ve UV400 koruması olan, güvenilir optik mağazalarından alınan güneş gözlüklerini tercih etmek, göz sağlığımızı korumak için atılacak en önemli adımdır. Unutmayın, gözleriniz sağlığınızın en değerli parçalarından biridir ve onları korumak sizin elinizdedir.

İlgili Haberler