28 Nisan 2025 Pazartesi

Zirai Don Felaketi! Çiftçi Perişan, Pazarlar Tehlikede!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de yaşanan zirai don felaketinin meyve üreticileri üzerindeki yıkıcı etkilerini yerinde inceledi. Sert çekirdekli meyvelerdeki ciddi zararın yanı sıra, elma ve üzümde de rekolte kaybı yaşandığını belirten Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hasar tespiti sonrası Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilere destek vereceğini açıklamasını yetersiz buldu. Gürer, ürün kaybının yanı sıra, bu kaybın ortaya çıkardığı sorunlara dair de bir çözüm sunulmadığını vurguladı.

Elma Üretimi Alarm Veriyor!

Niğde'nin, Türkiye'nin en önemli elma üretim merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Gürer, özellikle bodur elma üretimi yapan entegre tesislerin don nedeniyle büyük zarar gördüğünü belirtti. Bu durumun, üretimden ihracata, depolamadan tarım işçiliğine kadar birçok alanda sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Gürer, iktidarın bu alanlarda çözüm odaklı politikalar geliştirmesi gerektiğini ifade etti.

600 dekarda elma üretimi yapan Cemil Acer, don olayının ihracatı ciddi şekilde etkilediğini ve ürün miktarının yok denecek kadar azaldığını söyledi. Acer, Ermenistan, Irak ve Hindistan gibi önemli pazarlarda varlık göstermenin bu yıl mümkün olamayabileceğini, bunun da büyük bir ekonomik riske dönüştüğünü belirterek şunları kaydetti:

“Telafi edilebilir bazı kayıplar olsa da asıl endişemiz, pazarlarımızı kaybetmek. Hindistan, Çin ile yaşadığı sorunlar nedeniyle Türkiye için büyük bir pazar olmuştu. Ancak bu yıl elma olmadığı için Hindistan pazarını kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Bu depoda 50 kişi sürekli çalışanımız vardı. Ayrıca gündelikçi gelen öğrencilerimiz ve yevmiyeli işçilerimiz de çalışıyordu. Ancak bu yıl, ürün olmadığı için bu istihdam sağlanamayacak. Bu son elmalarımızı ihraç ettikten sonra depoda elma kalmayacak. Bu durum hem iş hem de ekonomik kayıplara yol açacak.”

Pazar Kaybı ve Gıda Enflasyonu Tehlikesi

CHP’li Gürer, elma ağaçlarının zamanla ihracata uygun türlerle değiştirildiğini ancak bu yıl don nedeniyle bu ürünlerde ciddi üretim kaybı yaşandığını söyledi. Bu kayıpların ihracat pazarlarını da tehdit ettiğini belirterek, “Türkiye bu pazarları yeniden kazanmakta zorlanabilir” dedi. Ticari ilişkilerin yeniden planlanması ve üreticilerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de yıllık elma üretiminin 4.5 milyon ton olduğunu, TÜİK verilerine göre bunun 1 milyon 363 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Gürer, şunları kaydetti:

“Kayısı, üzüm, narenciye, kiraz gibi yurt dışı satımı olan ihraç ürünlerinde çok yönlü sorunlar yanında yurt dışı ve yurt içi pazar durumunda yaratacağı olumsuzluklar var. Bahçe ürünleri rekolte düşmesi fiyatlara da olumsuz yansıyarak tüketici açısından ürün alma ve temininde sıkıntılar yaratacak ve yaz boyu bu sorunlar yaşanacaktır.”

Zirai don felaketi, sadece çiftçileri değil, tüm ülkeyi etkileyecek bir krize dönüşebilir. İhracat pazarlarındaki kayıplar, ekonomik sorunları derinleştirebilirken, rekolte düşüşü gıda enflasyonunu tetikleyebilir. Bu nedenle, hükümetin acil ve etkili çözümler üretmesi, çiftçilere destek olması ve pazar kaybını önleyecek stratejiler geliştirmesi büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, zirai donun etkileri uzun süre hissedilmeye devam edecek.

İlgili Haberler