28 Nisan 2025 Pazartesi

Kayseri'de Ev Hayali Kâbusa Döndü! 1 Milyon Dolarlık Vurgun!

Kayseri'de yaşanan olay, ev sahibi olma hayali kuran onlarca vatandaşın umutlarını yıktı. Emlak danışmanlığı yaptığı iddia edilen M.D., 2023 yılında aynı evleri birden fazla kişiye satarak yaklaşık 1 milyon dolarlık vurgun yaptı. Dolandırıldıklarını anlayan mağdurlar polise başvurdu ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Dolandırıcılık Nasıl Gerçekleşti?

İddiaya göre M.D., vatandaşlarla anlaşıp noterde aynı evleri birden çok kişiye sattı. Vatandaşlar dolandırıldıklarını anlayınca durumu polise bildirdi. Polis ekipleri, olaya karıştığı belirlenen 16 kişiyi gözaltına aldı. Şüphelilerden 15'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, 1 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Mağdurlar, Kayseri Adliyesi önünde toplanarak yaşadıkları mağduriyeti dile getirdi. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, mağdurlar adına yaptığı açıklamada, "İnsanlar bir ev sahibi olalım diye uzun yıllar mücadele ediyorlar, çalışıyorlar, birikim yapıyorlar. Sonra bir hayal tüccarı dolandırıcı geliyor bu insanların umutlarını çalıyor. Bunu çalarken hiçbir şeyi de gayri resmi yapmıyor. Resmiyet üzerinden gidiyor. Bu kadar insan 20- 30 yıl çalışmış biriktirmiş. Eski bir evi varmış, onu satmış yenisini almak için. Arabasını satmış, sağdan soldan borç almış. Fakat bir dolandırıcı rahat rahat hiçbir şeyden çekinmeden korkmadan bu insanların hayallerini, birikimlerini çalmış. Bunu çalarken de noteri kullanmış. Noter de aynı daireyi farklı 2 kişiye satabilme yetkisini verebiliyor. Noter, 'Bununla ilgili daha önce bir yetki verildi, burası senin mi? Senin olduğuna dair bana bir belge ver' demiyor" ifadelerini kullandı.

Mağdurların Feryadı Yükseliyor

Mağdurlar, yaşadıkları mağduriyeti dile getirirken yetkililerden yardım istedi. Avukat Hatice Kübra Yılmaz, "2023 yılının 7'nci ayında bu şikayetler başlıyor. Şu anda yaklaşık 2 yıl dolmak üzere. Şikayetler peş peşe geliyor ancak mağdurlarımızda bir korku da var. Bu yüzden zaman içinde şikayetler giderek artıyor. Şu an dosyada birleştirilmiş halde bulunan 49 şikayetçi var. 16 da şüpheli var. Ancak bu şüphelilerden bir kısmı yönünden takipsizlik kararı verildi. Takipsizlik kararı verilenler arasında maalesef noterde işlemi yapan katip de var. Yani bu işlem hep aynı katipte yapılıyor ve katip yönünden takipsizlik kararı veriliyor. Takipsizlik karar gerekçesi de 'Noter katibi tarafından banka üzerinden herhangi bir para tahsil edilmemiş' olması" dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Bu insan 2 sene önce savcılığa şikayet edilmiş. Niye savcılar 2 senedir bununla ilgili bir nitelikli dolandırıcılık davası açıp da gerekli cezayı vermiyor? Bu cezalar verilmediği sürece bu dolandırıcılıklar bitmeyecek, yenileri gündeme gelecek. 40'ın üzerinde kişi hatta bunun 50'nin üzerinde olma ihmali var. Bazıları korkusundan söyleyemiyor. Şu ana kadar tespit ettiğimiz rakam 1 milyon dolar. Burada 1 milyon dolarlık bir mağduriyet var. Bunu yapan kişi bu kadar savcının, hakimin, polisin olduğu Türkiye Cumhuriyeti topraklarında rahat rahat dolaşabiliyor" diye konuştu.

Dolandırıcılık Vakaları Neden Artıyor?

Son yıllarda emlak sektöründe yaşanan dolandırıcılık vakalarındaki artış dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu artışın nedenlerini şu şekilde sıralıyor:

  • Emlak piyasasındaki hareketlilik
  • Denetim eksikliği
  • Vatandaşların bilinçsizliği
  • Yasal boşluklar

Bu tür dolandırıcılıkların önüne geçmek için yetkililerin daha sıkı denetim yapması, vatandaşların ise daha dikkatli olması gerekiyor. Ayrıca, yasal boşlukların giderilmesi de önemli bir adım olacaktır.

Kayseri'de yaşanan bu olay, ev sahibi olma hayali kuran vatandaşların nasıl kolayca dolandırılabileceğini gözler önüne seriyor. Mağdurların yaşadığı bu acı tecrübe, herkes için bir ders niteliğinde. Yetkililerin bu tür olayların önüne geçmek için daha etkili önlemler alması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler