12 Mayıs 2025 Pazartesi

DEM Parti'den Anayasa Çıkışı! Kürt Sorununda Yeni Dönem mi?

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Kürt sorununda çözüm tartışmalarının geldiği aşama, Anayasa ve yasal düzenlemelere dair önemli açıklamalarda bulundu. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın silah bırakma çağrısı ve ardından gerçekleşen PKK kongresi sonrası süreç masaya yatırıldı. Koçyiğit, Türkiye'nin demokratikleşmesi için önemli adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

"Demokratikleşme Adımları Atılmalı"

Koçyiğit, sürecin kritik aşamalarından geçtiğini belirterek, "1 Ekim'de başlayan ve 27 Şubat'la devam eden gelişmeler önemliydi. PKK'nin kongresi de önemli bir eşikti. Fakat bundan sonra en önemlisi demokratikleşme adımlarının atılmasıdır" dedi. Türkiye'de büyük bir dönüşümün kapısının aralandığını ifade eden Koçyiğit, toplumun ve devletin demokratikleşmesi gerektiğini savundu. Temel hak ve özgürlükleri gözeten, evrensel ilkelere dayalı bir hukuk sisteminin kurulmasının amaçları olduğunu belirtti.

Koçyiğit, PKK kongresini 'tarihi bir eşik' olarak tanımlayarak, yaklaşık 100 yıldır devam eden Kürt sorununun çatışma ve şiddet zemininden çıkmasının önemli bir adımı olduğunu söyledi. Türkiye'nin bu fırsatı değerlendirmesi halinde bölge barışına katkı sağlayacağını vurguladı. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında demokrasiye adım atma fırsatı olduğunu belirten Koçyiğit, bu dönemeçten hep birlikte çıkacaklarına inandığını ifade etti.

Koçyiğit, İmralı'ya gidişlerin önünün açılması ve tecridin kalkması gerektiğini savunarak, avukatların, heyetlerin, gazetecilerin adaya rahatlıkla gidebileceği bir zemin oluşturulması gerektiğini söyledi. Kongre kararından sonra bu konuda bir hızlanma beklediklerini dile getirdi.

Anayasa ve Yasal Düzenlemeler

DEM Parti'nin Anayasa ve diğer yasal düzenlemelere yönelik çalışmaları olduğunu belirten Koçyiğit, çözüm sürecini hukuki güvence altına alacak bir çözüm çerçeve yasası çıkarılması gerektiğini söyledi. Ayrıca 10'uncu Yargı Paketi konusunda da siyasi tutsaklara ve toplumun beklentilerine yanıt veren adımlar atılması gerektiğini ifade etti. İnfaz düzenlemelerinden demokratikleşme paketlerine kadar geniş kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Anayasa meselesine de değinen Koçyiğit, Türkiye'de gerçekçi ve demokratik bir Anayasa tartışmasının ortamı oluştuğunda kendi hazırlıklarını paylaşacaklarını söyledi. Bu konuda uzun süredir çalışan bir Anayasa koordinasyonlarının olduğunu ve geçmişten gelen taslaklarının bulunduğunu belirtti. Ancak bu meselenin sadece DEM Parti’nin hazırlığıyla değil, toplumun katılımıyla gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Temel beklentilerinin amasız fakatsız demokratikleşme ve Kürt sorunundan kaynaklı antidemokratik, ayrımcı, ötekileştirici tüm yasal düzenlemelerin kaldırılması olduğunu ifade etti.

Gülistan Koçyiğit'in açıklamaları, Kürt sorununun çözümünde yeni bir dönemin başlayabileceği umutlarını artırırken, Anayasa ve yasal düzenlemeler konusundaki çalışmaların da yakından takip edileceği anlaşılıyor. Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde atılacak adımlar, bölge barışı ve istikrarı açısından büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler